A mangalica

A MANGALICA


A mangalica zsírsertés az egyetlen magyar őshonos sertésfajta. A fajta az I 800-as években jött létre. 1833-ban József nádor látogatást tett Milos szerb fejedelem topcsideri birtokán, ahonnan ajándékba kapott 10 kocát és 2 kant a szerbek zsíros Sumadia sertésének Knyáz- Milos vonalából. Ezeket az állatokat József nádor a kisjenői birtokán lévő szalontai és bakonyi állományai keresztezésére használta fel. Ezt olyan nagy sikerrel tette, hogy az I 840-es évekre már kialakult az egységes külsejű magyar fajta: a mangalica, mely a vidék, a falu szinte kizárólagos sertése lett

 A fajta három színváltozata volt ismert: a szőke, a fekete és a fecskehasú, míg a vörös színű szalontai sertés lassan a XX. század folyamán alakult át vörös mangalicává. A szőke mangalica adja a fajta zömét, a fekete szín mára kihalt, a fecskehasú és vörös fajták csak színükben különböznek a szőkétől..

 A fajta eredetét tekintve három fő korábbi sertésfajta játszott szerepet kialakulásában. A szalontai sertés már a honfoglalás előtt a Kárpátmedencében élt, míg a Bakonyi sertést a rómaiak terjesztették el, az ő nápolyi-római eredetű mediterrán sertésüket behozva. A 19. században bekerült és a mangalica végleges formáját megadó szerb Sumadia sertés ugyanúgy mediterrán eredetű sertés, mint a fekete és fecskehasú színű mangalicában meglévő horvát-szerémségi őso Így nem meglepő, hogy a mai mangalicák nagyon hasonlítanak a rég kihalt ősi mediterrán ásatag sertésre, és sok tulajdonságuk eltér a többi kelta-germán eredetű, az európai vadsertésből származó "fehér" sertésektől.

Egyetlen élő rokona a spanyol ibérico sertésfajta, mely szintén mediterrán eredetű. A mangalica legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy egész teste durva, forgácsszerű szőke szőrrel borított. A szőr köntös nyáron vékonyabb és simább, télen vastagabb, durvább és jobban göndörödő. A mangalica szaporasága nem nagy, általában 4-8 csíkos malacot ellik, darabonként 600 gramm és 1000 gramm közötti súlyban. A mangalica malacok 7-8 hetesen érik el a 6-8 kg-os tömeget, és később is lassabban fejlődnek, mint a modern sertésfajták egyedei. Kb. ekkorra eltűnik róluk a csíkosság is.

Igen ellenálló, edzett, rideg tartást jól tűrő fajta. Hízodalmas, gyorsan zsírosodó típusú. Egy 150-160 kilogrammos hízó akár 70 liter kisütött zsírt is adott az egyéb hús félék és szalonna mellett. A világ legzsírosabb sertése: az 1924 novemberi budapesti hízósertés kiállításon voltak olyan mangalica falkák melyek 73,9 %-os zsiradékárut produkáltak a tömegükhöz mérten.

 A fajta virágkorát az 1950-es évekig élte, komoly exportsikereket hozott a magyar sertéstenyésztőknek. A fogyasztói szokások megváltozása és a hússertések elterjedése miatt jelentőségét az 1960-as évekre elvesztette és az egyed szám rohamosan csökkeni kezdett.

1991-ben a mangalica teljes kihalás stádiumába jutott, kevesebb, mint 200 db (!) tenyészállat volt belőle az egész világon. A fecskehasú és vörös mangalica kocák száma 30 db-ra csökkent, így kihalásuk hónapok kérdése volt csupán.

1991 tavaszán Juan Vicente Olmos Llorente a spanyol Jamones Segovia Sa serrano sonkagyár vezetője kapcsolatba lépett Tóth Péter agrármérnök jelölttel, hogy valamilyen zsíros ridegen tartható ősi sertést keressenek magas minőségű sonka és karaj félék alapanyagának. Ez természetesen a mangalica lett, így a megalakított Olmos és Tóth Kft 1991-től a fajta ismételt felszaporításán dolgozik. Alapelv, hogy a sertések magyar takarmány és magyar élőmunka felhasználásával magyar sertéstelepeken hízzanak meg és magyar vágóhíd végezze a feldolgozást. A mangalica fajta tenyészállatainak száma 2010-ben meghaladja a 7000 kocás létszámot és az Olmos és Tóth Kft hízó eladása eléri a 15 000 db-ot.

 

telepeink

 

Az Olmos és Tóth Kft Emőd-Istvánmajorban és Nyíribronyban működtet saját törzstelepeket, és 10 helyen hizlaldákat. A saját hízókon kívül szerződéses alapon is vásárol fel mangalica hízókat, és a termékek exportját is a cég végzi.

A kocák egész évben hatalmas legelőkön, karámokban vannak, ahol nagy csoportokban "sertésbarát" körülmények között élnek. A fiaztatatás is tágas, a kocáknak nagy mozgásteret adó kutricákban zajlik, de itt már kiemelten gondoskodunk az újszülött malacokról. Külön etetők, itatók, fűtés és pihenőtér áll rendelkezésükre. Természetesen már pár napos korban megkapja minden egyes mangalica malac azt az egyedi számot, mely segítségével egész életében, sőt még a termékéből is visszakereshető. A kocák a fialás után kb. 4 héttel kerülnek először a tenyésztési programban kijelölt kanokhoz, majd vissza a legelőre. A malacok a lehető legmodernebb technológiákat alkalmazó higiénikus malacnevelő termekbe kerülnek áttelepítésre. Innen két hónap után 35 kg-osan költöznek végleges helyükre a hagyományos nagycsoportos tartású szalmával almozott tágas karámokkal ellátott hizlaldákba. Itt érik el összesen egy év alatt a 140-160 kg-os vágósúlyt.

Az Olmos és Tóth Kft évente 200-400 ezer euro befektetésével folyamatosan fejleszti mangalica állományát, hogy a növekvő piaci igényeknek meg tudjon mind mennyiségi, mind minőségi szempontból felelni.
 

TERMÉKEK


A mangalica hús

Egyre jelentősebb tevékenységünk a piacon képződő mangalica sertések piacának integrálása. Jelenleg több mint 50 mangalicatelep teljes évi termelését cégünk értékesíti.

A vágóhíd a sertéseket megvásárolja és feldolgozza. A csontos comb és lapocka és kicsontozott karaj a Jamones Segovia Sa számára kerül exportra, ahol spanyol gyártású mangalica termékek készülnek belőle, míg a szalámi, kolbász, szalonna, májas és zsír Pécsett és Szegeden kerül gyártásra.

A spanyol gyártású igen magas minőségű Jamón Mangalica Monte-Nevado, Paleta Mangalica Monte-Nevado és a Lomo Mangalica Monte-Nevado termékek a Jamones Segovia SA. kereskedelmi láncán keresztül vásárolhatóak meg.

 

Mind a spanyol, mind a magyar készítésű mangalica termékek adalékanyagok nélkül, hagyományos receptúrák szerint készülnek.

Az Olmos és Tóth Kft valamennyi mangalica sertése a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete folyamatos ellenőrzése alatt áll és állat egyedenkénti származási igazolással is rendelkezik és az integrációból is csak pedigrés mangalicahízókat vásárolunk fel. A mangalicák többi részéből készíti a Pick Zrt a Pick Mangalica Termékeket. A Pick mangalica készítmények a legkifinomultabb ízlésű fogyasztók igényeit is kielégítik. A legjobb szárazáru sertésből a legjobb szárazáru gyár készíti a legjobb szalámit. Minőség kompromisszumok nélkül.

 Fenti termékek az egyelőre alacsony egyedszám és fajta genetikai bázisainak védelme miatt egyelőre csak korlátozott mennyiségben kaphatók. Mivel a mangalica minősége a legmagasabb igényeknek is megfelel, és a piac is jól reagál a termékekre, így az állomány fejlesztése folyamatos, 2006-ban meghaladja a 15 000 db-ot. A spanyol és magyar piac kész évente 50-60 ezer darab mangalica termék átvételére, így a fajta fejlődése és fennmaradása piaci oldalról biztosított.

 

Könyvajánló

A mangalica

A világhírű magyar fajta története, a legjobb magyar séfek receptjeivel
www.book.hu